MultiBOOK könyvkatalógus
Hirdessen Ön is a MultiBook honlapon !
MultiBOOK logo Adatbázisunkban
37811
cím található!

A pénz beszél
Szerző: Járai Zsigmond

Kiadó: Válasz Könyvkiadó
Kiadás éve: 2007
ISBN: 9789630631730

Oldalszám: 320

Ismertető:
Harminc éve tevékenykedik a pénzügyek világban: miután 1976-ban elvégezte a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemet, első munkahelyéül az Állami Fejlesztési Bankot választotta. Később dolgozott állami és magán-, hazai és külföldi pénzintézetnél, a budapesti és londoni tőzsdén, állt a magyar Pénzügyminisztérium élén, majd hat évig vezette a Magyar Nemzeti Bankot.
Járai Zsigmond a pénzügyek világában eltöltött három évtized után úgy gondolta, hasznos lehet, ha megpróbálja bevezetni az olvasót ­minden tőzsdések atyja, André Kostolanyi szavaival szólva ­a "pénz és tőzsde csodavilágába.

"Medgyessy Pétert Gyurcsány Ferenc váltotta a miniszterelnöki székben, ő pedig úgy gondolhatta ­ híreim szerint szűk körökben ezt ki is mondta ­, hogy elődje gyenge kezű volt, mert nem tudott eltávolítani; no, majd ő megmutatja! Támadás támadást követett, míg végül a kormány belefogott a jegybanktörvény módosításába, az MNB függetlenségének ha nem is a felszámolásába, de egyértelmű megsértésébe. Úgy okoskodtak, hogy ha már nem tudnak lemondatni ­ bár azért e törekvésüket sem adták fel, legalább átveszik a hatalmat a bank legfőbb döntéshozó testületében, a Monetáris Tanácsban."

"A jegybanktörvény 2004 végi módosítása fontos tanulsággal szolgált. A rendszerváltás óta nemigen találkoztam ekkora képmutatással ­ a függetlenség megsértését annak megerősítésével próbálták indokolni, a demokratikus és a civilizációs normák ilyen fokú mellőzésével, a törvény betűjének és szellemének ilyen mértékű szétválasztásával. Ilyesmire még a nyolcvanas években is ritkán volt példa."
(Részletek a kötetből)
Hírlevél
Iratkozzon fel hírlevelünkre
Ne maradjon le semmi jóról!
e-mail:Minden jog fenntartva! © copyright 2000-2010 by TourInformatika Kft.
Design & Program: Honlapkészítés